7 tipů, jak změnit svůj přístup ke stravování

Při příležitosti Světového dne výživy jsme oslovili naše nutriční odborníky, aby nám poradili, jak změnit přístup ke stravování. Už od roku 1979 si 16. října každoročně připomínáme Světový den výživy, založený Organizací spojených národů pro výživu a zemědělství za účelem informování o problémech spojených s hladem a podporou akcí směřujících k lepší budoucnosti potravin, lidí a planety. Motto letošního ročníku zní „Voda je život, voda je jídlo“.

16. 10. 2023

Bez popisku

Navzdory původní myšlence Světového dne výživy, čelíme v současnosti v Česku paradoxně opačným výzvám, jak říká Mgr. Erika Čermáková, doktorandka na Ústavu veřejného zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. „Jedním z hlavních problémů je nadbytek konzumace potravin s nízkou nutriční hodnotou, ale s vysokým energetickým obsahem. Dlouhodobý nepříznivý trend narůstajícího počtu lidí s obezitou s sebou nese řadu zdravotních rizik a potenciálně život ohrožujících komplikací,“ říká magistra Čermáková.

Nezbytné dle ní je, aby naše stravování bylo nejen šetrné k naší planetě, ale také prospívalo našemu zdraví. A ač se sama ve své práci věnuje tématu přerušovaného hladovění, zastává názor, že místo extrémních přístupů bychom měli upřednostňovat postupné a trvale udržitelné změny v našem jídelníčku a přístupu ke stravování.

Jak na ně? Tady je 7 doporučení

Plánujte dopředu

Před tím, než jdete na nákup, je vhodné zrevidovat domácí zásoby a nakupovat jen ty potraviny, které jsou skutečně potřeba a stihnete je spotřebovat při přípravě předem plánovaných pokrmů. V případě, že jdete nakupovat s nákupním seznamem, můžete tak snadněji omezit nákup méně vhodných potravin a zaměřit se na potraviny, které více prospějí vašemu zdraví. Potraviny si v lednici a ve spíži skladujte seřazené podle data trvanlivosti, aby již nakoupená potravina neušla vaší pozornosti a vy tak zbytečně neplýtvali jídlem.

Preferujte lokální potraviny

Při přípravě jídel je vhodné zvolit lokální a sezónní potraviny, které nezatěžují naši planetu dlouhou přepravou a podporují lokální zemědělskou produkci. Tato volba může mít pozitivní vliv na pestrost jídelníčku, která je jedním z důležitých faktorů zajišťujících dostatek všech potřebných nutrientů.

Vařte si doma

Pokud si uvaříte jídlo doma, můžete si zajistit stravování na více dní dopředu a omezit nakupování hotových jídel z restaurace prodávaných v plastových boxech. Doma můžete naopak využít opakovaně použitelné plastové krabičky, do kterých rozdělíte jídlo do více porcí a vyhnete se tak zbytečnému vyhazování přebytků. Zároveň tak snadněji můžete kontrolovat složení vašich pokrmů, které může více reflektovat vaše aktuální nutriční potřeby.

Snižte odpad

Při návštěvě restaurace si s sebou přineste krabičku na potraviny. V případě že je pro vás přichystaná porce příliš velká, nemusíte se nutit k její konzumaci. Část jídla si můžete zabalit a odnést. Při ohřívání doma připravených pokrmů ohřívejte vždy takovou porci, kterou plánujete sníst. Vyhnete se tak zbytečnému vyhazování potravin a zároveň vám tento návyk umožní zkonzumovat přesně takovou porci, kterou plánujete zkonzumovat.

Pěstujte si vlastní ovoce a zeleninu

Pakliže máte možnost, můžete se pustit do vlastního pěstování ovoce a zeleniny. Nejenže tak zajistíte příjem dostatku nutričně bohaté stravy, ale také vytvoříte příležitost k zařazení přirozené pohybové aktivity, která je typická pro obyvatele takzvaných modrých zón, ve kterých se jejich obyvatelé dožívají dlouhého věku. Takto vypěstované potraviny pro vás nemusí putovat přes půlku světa a můžete se tak vyhnout jakémukoliv balení potravin před jejich konzumací.

Pijte kohoutkovou vodu

Kohoutková voda je na většině míst v České republice vysoké kvality a zatěžuje naši přírodu méně než nápoje balené v PET lahvi. Navíc prospěje našemu zdraví, když bude náš pitný režim tvořen převážně z vody a dokážeme se vzdát slazených nebo alkoholických nápojů.

Zaměřte se pestrou stravu bohatou na rostlinné zdroje potravin

Nemusíte se hned stát vegany, abyste šetřili naši planetu. Maso a ostatní živočišné produkty mají v naší výživě důležitý význam a jejich prosté vynechání s sebou může přinést řadu zdravotních rizik. Pro snížení celkové produkce živočišných potravin při sestavování jídelníčku myslete na dostatečné zastoupení celozrnných obilovin, které jsou bohaté na vlákninu. Ta nejenom ovlivňuje pocit hladu, ale reguluje i množství vstřebaných živin, což může být výhodné při snaze o redukci tělesné hmotnosti. Důležité je také myslet na příjem dostatečného množství ovoce a zeleniny v průběhu celého dne, které je kromě vlákniny bohaté na vitamíny, minerální látky a ostatní bioaktivní složky výživy. Zapomínat bychom neměli ani na luštěniny, které se mohou na našem talíři objevit hned několikrát do týdne. Pro snížení celkové spotřeby živočišných produktů tak bude snadnější zařadit jeden nebo více dnů v týdnu bez masa.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info