VLIV POLYFENOLICKÝCH LÁTEK NA AKTIVITU ENZYMATICKÉHO SYSTÉMU CYP450
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2008 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | CD Kvalita moravských a českých vín, Sborník Příspěvků |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Farmakologie a lékárnická chemie |
Klíčová slova | cytochrome P450; trans-revseratrol; quercetin; perfused rat liver |
Popis | Polyfenolické látky, které jsou obsaženy prakticky ve všech rostlinách, a tedy i ve vinné révě a z ní připravovaném révovém víně, vykazují u člověka celou řadu protektivních biologických účinků. V předkládané práci jsme sledovali vliv polyfenolů (trans-resveratrol, kvercetin) a pohlaví na metabolickou aktivitu enzymatického systému cytochromu P450 u potkana. Cytochrom P450 (CYP450) je jedním z hlavních biotransformačních enzymatických systémů. Podílí se na metabolismu řady endo- i exogenních substrátů včetně léčiv. Aktivita CYP450 je závislá na mnoha faktorech a může být měněna vlivem xenobiotik. V naší práci jsme sledovali na modelu izolovaných perfundovaných jater aktivitu izoformy 1A2, která je spojována s přeměnou prokarcinogenních a promutagenních látek na aktivní formy. Zjistili jsme vyšší metabolickou aktivitu izoformy 1A2 u samic než u samců. Samotný trans-resveratrol neměl na aktivitu CYP1A2 vliv, ale zesiloval mezipohlavní rozdíly v metabolizaci. Po aplikaci kvercetinu jsme zjistili sníženou metabolickou aktivitu stejného enzymu. |
Související projekty: |