Odlišení kmenů druhu Lactobacillus helveticus od fylogeneticky příbuzných druhů Lactobacillus delbrueckii a Lactobacillus acidophilus pomocí biochemických testů a molekulárně genetických metod.

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DRÁB Vladimír KLEČACKÁ Jana SEDLÁČEK Ivo ŠVEC Pavel VILÍMKOVÁ Miroslava

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Mlékařské listy-Zpravodaj
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Mikrobiologie, virologie
Klíčová slova Lactobacillus helveticus; Lactobacillus delbrueckii; Lactobacillus acidophilus; biotyping; genotyping
Popis Celkem 41 kmenů termofilních laktobacilů uložených ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM) a využívaných v mlékárenském průmyslu převážně pro výrobu sýrů a jogurtů bylo identifikováno pomocí kombinace biochemických (API 50 CH) a genotypových metod (druhově specifická PCR pro L. helveticus, ribotypizace). Biochemická identifikace pomocí komerční soupravy API 50 CH neumožnila spolehlivé rozlišení L. helveticus od L. delbrueckii a komplexu L. acidophilus. Druhově specifická PCR pro L. helveticus byla pozitivní pro 30 analyzovaných kmenů. Vzhledem k detekci specifických PCR produktů také u kmene L. gallinarum CCM 4383T (fylogeneticky blízce příbuzný druh), bylo zařazení kmenů do druhu L. helveticus ověřeno ribotypizací s restrikčním enzymem EcoRI. Ribotypizací bylo potvrzeno zařazení kmenů do druhu L. helveticus. Další 4 kmeny byly zařazeny do druhu L. delbrueckii. Celkem 7 kmenů nebylo možné pomocí použitých metod taxonomicky zařadit.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info