Expressional regulation of CKI1 provides molecular evidence for hormone interplay during Arabidopsis root development

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Regulace exprese genu CKI1 je důkazem pro hormonalní interakce během vývoje kořene u Arabidopsis.
Autoři

HEJÁTKO Jan BORKOVCOVÁ Petra PERNISOVÁ Markéta SOUČEK Přemysl ŠIŠKOVÁ Helena DOBEŠOVÁ Romana PALME Klaus BRZOBOHATÝ Břetislav

Rok publikování 2005
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Gametofytická exprese genu CKI1, původně předpokládaného cytokininového receptoru, byla prokázána jako nezbytná pro megagametogenezi Arabidopsis thaliana. Pomocí promotor::uidA linií a in situ lokalizace CKI1 proteinu a mRNA jsme identifikovali aktivitu CKI1 v kořeni (kořenové špičce, vaskulárnícj pletivech a primordiích laterálních kořenů) i prýtu (apikální meristém, vodivá pletiva děložních lístků, květních orgánů, květních stopek a květního stonku). Zjistili jsme, že aktivita CKI1 promotoru v kořeni, nikoliv však ve stonku, může být ovlivněna exogenní aplikací cytokininů, auxinů a inhibitorů auxinového transportu. Ektopická exprese CKI1 po aplikaci obou hormonů se překrývá s intracelulárními maximy koncentrací auxinu, jak bylo stanoveno pomocí auxin responzivního elemenetu DR5. Cytokininem indukované změny distribuce auxinů mohou vysvětlovat pozorovanou závislost exprese CKI1 na obou hormonech a poskytují tak molekulární důkaz o již dlouhou dobu známé interakci obou těchto zásadních regulátorů rostlinného růstu. Diskutována bude také role ethylenu v regulaci exprese CKI1. Publikace vznikla díky finanční podpoře LN00A081, MSM0021622415, AVOZ50040507 a IAA600380507.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info