The trnL-F plastid DNA characters of three Poa pratensis (Kentucky bluegrass) varieties

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Charakterizace tří odrůd lipnice luční na základě sekvence plastidové DNA v úseku trnL-F
Autoři

STONEBERG HOLT Sierra Dawn HOROVÁ Lucie BUREŠ Petr JANEČEK Josef ČERNOCH Vladimír

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Plant, Soil and Environment
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Šlechtění rostlin
Klíčová slova cultivar characterization; Harmonie; Moravanka; non-coding plastid DNA sequence; Slezanka; trnL intron; trnL-trnF intergenic spacer; turf grass
Popis Charakterizace odrůd se bude stále více opírat o molekulární markery, které doplní tradiční a doposud užívané morfologické a agronomické znaky. Tři odrůdy lipnice luční, vyšlechtěné ve šlechtitelské stanici Hladké Životice (PBHŽ), byly charakterizovány pomocí sekvence DNA a PCR-RFLP (polymorfní restrikční fragmenty z produktů PCR reakce) profilů pro nekódující plastidový DNA úsek trnL-F (trnL intron, 549 pb, a trnL-trnF intergenový spacer [IGS], 344 až 364 pb). Tyto znaky byly zjištěny opakovaně a spolehlivě nejen u dospělých rostlin ale i u semenáčků (mladší než 12 týdnů), které jsou morfologicky těžce rozlišitelné. Metoda je rychlá a citlivá. Kombinace restrikční endonukleázy BsaJ I a Bsm I štěpí 'Slezanku' na jeden hlavní proužek (fragment), 'Moravanku' na dva a 'Harmonii' na tři. Restrikční endonukleáza Alu I vyštěpí největší fragment u odrůdy 'Slezanka'. Je však pravděpodobné, že většina odrůd lipnice luční bude mít sekvenci úseků trnL-F stejnou, takže tento znak samostatně je pro jistou identifikaci všech odrůd nedostatečný.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info