CE/MALDI MS pro analýzu proteomu

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PREISLER Jan

Rok publikování 2001
Druh Článek ve sborníku
Konference Spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (HPLC/MS)
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova MALDI; CE; mass spectrometry; proteomics
Popis V hmotnostní spektrometrii peptidů a proteinů se během poslední dekády prosadily dvě ionizační metody: electrospray ionization (ESI) a matrix-assisted laser desorption/ionization (MALDI). MALDI se vyznačuje některými výhodami, např. produkuje převážně ionty s jedním nábojem, což usnadňuje interpretaci spekter. Vzorky připravené na terčíku mohou být archivovány. V poslední době se MALDI objevila ve spojení s hmotnostními analyzátory typu QqTOF a TOF/TOF, které mohou poskytovat též MS/MS spektra.
  • Biologické vzorky, např. směs peptidů, mohou obsahovat stovky či tisíce analytů v širokém rozmezí koncentrací, které nemusí být ve spektru směsi rozlišeny. Zařazením vhodné separační metody před hmotnostní analýzu lze zabránit nebo alespoň zmírnit výše zmíněné spektrální a chemické interference. Součástí přednášky je přehled konkrétních spojení separačních technik a MALDI MS (např. průtoková sonda s fritou nebo bez frity, zmlžovač pro tvorbu aerosolu, ROBIN interface a nanášení vzorku ve vakuu) včetně vybraných aplikací.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info