Rola genetických predispozícií v chuťových a diétnych preferenciách u študentov zubného lekárstva LF MU

Název česky Role genetických predispozic v chuťových a dietních preferencích u studentů zubního lékařství LF MU
Autoři

TKÁČOVÁ Veronika KROTKÝ Kristián KÖVÉR Dávid VITOUCHOVÁ Veronika NOVÁK David BARTOŠOVÁ Michaela RŮŽIČKA Filip LOCHMAN Jan ZAPLETALOVÁ Martina KUKLETOVÁ Martina IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ Lydie BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ Petra

Rok publikování 2019
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis An individual's dietary preferences and eating habits are factors that can influence the development of tooth decay. Some phenotypes of taste preferences have a simple monogenic inheritance, while most others are subject to a complex genetic structure. The aim of this study was to identify eleven single nucleotide polymorphisms (SNPs) that are involved in taste perception (glucose transporter - GLUT, carbonic anhydrase - CA, sweet and hot taste receptors - TASR) and to analyze the results in the context of dental status of dental students (ZL) and their dietary and taste preferences.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info