Suplementace dietními nitráty, tělesná práce a sportovní výkonnost. II. část.

Varování

Publikace nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

STEJSKAL Pavel LUCIA Štulrajterová

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Med.Sport.Boh.Slov.
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Sport a aktivity volného času
Klíčová slova NO synthase activity; oxygenation; muscle typology; frequency and duration of supplementation; supplement doses; plasma levels of nitrite; efficiency of muscle work; resistance to high intensity exercise; uncontrolled nitrate supplementation.
Popis Nitrátovou suplementací je více ovlivněna výkonnost nesportující nebo méně trénované populace, než vytrvalostně trénovaných sportovců. Příčin těchto diferencí je více a mohou spočívat v rozdílné aktivitě NOS, oxygenaci, svalové typologii, frekvenci a délce suplementace a dávce dietních nitrátů. Zdá se, že klíčovou podmínkou efektivity nitrátové suplementace může být bazální hladina plazmatických nitritů a její změna, ke které dojde po podání dietních nitrátů. Protože má většina vytrvalostně trénovaných sportovců hladinu plazmatických nitritů vyšší, než netrénovaní jedinci, dochází u nich po nitrátové suplementaci k menší změně plazmatických nitritů a k menším změnám v účinnosti submaximální práce, rezistenci vůči vysoké zátěži a ve sportovnímu výkonu. U těch elitních sportovců, u kterých dojde po podání anorganických nitrátů k výraznému zvýšení plazmatické hladiny nitritů, je možno očekávat i pozitivní vliv na sportovní výkonnost. V současné době je však třeba varovat před nekontrolovaným podáváním nitrátových suplementů, které při vyšších dávkách a delším trvání suplementace může vést k endotelovým dysfunkcím a k poruchám některých fyziologických funkcí. Nitrátová suplementace tlumí v hypoxických podmínkách jejich ergolytický vliv a podobně, jako v normoxických podmínkách, zlepšuje účinnost submaximální práce a zvyšuje toleranci vůči zátěži vysoké intenzity. Vliv anorganických nitrátů na vytrvalostní sportovní výkonnost je však malý a týká se většinou hůře trénovaných jedinců. Trénink v hypoxických podmínkách pravděpodobně neovlivňuje hladinu plazmatických nitritů. V současné době ještě není k dispozici dostatek důkazů, které by podporovaly systematickou nitrátovou suplementaci pro jako prostředek zlepšující výsledky vysokohorského tréninku nebo zvyšující výkonnost sportovců ve vysokohorském prostředí. Výzkum účinků nitrátové suplementace je teprve v časném stádiu a bude třeba realizovat další studie jednak k identifikaci faktorů, které by mohly vysvětlit rozdíly ve vnímavosti nitrátové suplementace, jednak ke sledování možných benefitů dietní nitrátové suplementace u běžné populace i u sportovců.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info