Snídaňové cereálie ve stravě (nejen) dětí II - postoj spotřebitelů
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2014 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Výživa a potraviny |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa |
Klíčová slova | Breakfast cereals;children;preference;nutritiotional score |
Popis | Cílem dotazníkového šetření bylo zjistit preference, frekvence a způsob konzumace snídaňových obilovin(SO)ve skupině dětí, dospívajících a dospělých. Výsledky průzkumu prokázaly vysokou oblibu konzumace SO v obou sledovaných skupinách s nejčastější frekvencí konzumace 2-3x týdně a to převážně ke snídani a dále na odpolední svačinku. Starší respondenti upřednostňovali tzv. müsli zapékané nebo sypané, děti preferovaly jednoznačně SO určené jejich věkové kategorii. SO adresované dětem ovšem vykazují v mnoha případech nízké nutriční skóre, které neodpovídá srovnatelné porci plnohodnotných obilovin. pozitivní přínos konzumace SO naopak spočíval ve vyšší konzumaci mléčných výrobků v obou sledovaných skupinách. |