Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2012 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Slovak Journal of Health Sciences |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa |
Klíčová slova | Thernic effect of food; indirect calorimetry; resting metabolc rate; methodology |
Popis | Termický vliv stravy představuje navýšení klidového energetického výdeje v postprandiálním období. Termický vliv stravy je součástí celkového denního energetického výdej a lze ho měřit nepřímou kalorimetrií. Termický vliv při smíšené stravě zvyšuje hodnotu bazálního energetického výdeje průměrně o 10 %. Zvolená metodika měření je limitujícím faktorem interpretace výsledků. Limitujícím faktorem je dále vliv stravy a faktory s fyziologickým dopadem na organismus jedince. Největší vliv na výši termického efektu má složení stravy, zejména proteinová frakce stravy |