Informace o projektu
Právo a komunikace ve zdravotnictví

Kód projektu
MUNI/CORE/0451/2024
Období řešení
7/2024 - 6/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Lékařská fakulta

Komunikace a obecně kontakt zdravotníka s pacientem má zásadní vliv nejen na úspěšnost léčby, ale ovlivňuje i některé další faktory, např. délku trvání léčby nebo náklady na ni. Nedorozumění a selhání komunikace mezi lékařem a pacientem je častou příčinou medicínských omylů. Je také kritickým faktorem vedoucím k vedení většiny soudních sporů, což potvrzují i právníci, kteří identifikovali komunikaci a postoje v 70 % případů jako primární důvod toho, proč pacienti žalují lékaře za zanedbání povinné péče.

Cílem tohoto projektu je připravit kurikulum nového předmětu s názvem Právo a komunikace ve zdravotnictví. Studenti napříč všemi obory se v rámci předmětu seznámí se základními tématy z oblasti zdravotnického práva a komunikace. Na modelových příkladech z praxe si následně budou moci vyzkoušet jejich aplikaci.

Tento nový předmět může přispět ke zvyšování zdravotní gramotnosti, která je klíčová nejen pro zlepšení zdraví jednotlivců, snížení nákladů na zdravotní péči, ale i pro posílení zdravotního systému jako celku. Studenti se seznámí s jednotlivými právními normami upravujícími práva a povinnosti ve vztahu zdravotník-pacient. Dále společně probereme možnosti, jak efektivně komunikovat ve vztahu zdravotník-pacient a minimalizovat nedorozumění.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info