Informace o projektu
Od odpadu ke zdroji - Recyklace popela z čistírenských kalů na rostlinné hnojivo bohaté na fosfáty (PHOS4PLANT)

Informace

Projekt nespadá pod Lékařskou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
ATCZ00043
Období řešení
5/2024 - 4/2027
Investor / Programový rámec / typ projektu
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Spolupracující organizace
Vysoké učení technické v Brně
Universität für Bodenkultur Wien
K1-MET GmbH

Fosfor je nezbytným prvkem pro všechny živé organismy. Celosvětové zásoby fosforu jsou však omezené, a proto se recyklaci fosforu věnuje velká pozornost. Vzhledem k značnému významu v průmyslové výrobě hnojiv a potravinářském průmyslu a silné závislosti na dovozu je fosfor na seznamu kritických surovin EU. Popel po spalování odpadních čistírenských kalů je jedním z nejslibnějších druhotných zdrojů, protože obsahuje značné množství fosforu. Nevýhodou popela jako sekundárního zdroje fosforu je přítomnost těžkých kovů. Projekt PHOS4PLANT má za cíl optimalizovat procesy spalování čistírenských kalů a získat fosfor z popela pomocí biologického loužení. Pomocí bioelektrochemických procesů a frakčního srážení se z biologického výluhu oddělí těžké kovy a získaný biologicky dostupný fosfor bude aplikován jako hnojivo do půdy s vybranými užitkovými rostlinami. Poté budou sledovány růstové parametry jejich kořenového systému a nadzemní části stejně jako obsah těžkých kovů a mikrobiální diverzita v půdě a rostlinách.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  9 – Průmysl, inovace a infrastruktura Cíl udržitelného rozvoje č.  11 – Udržitelná města a obce Cíl udržitelného rozvoje č.  12 – Odpovědná spotřeba a výroba

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info