Informace o projektu
Vývary jakožto zdroje minerálních látek
- Kód projektu
- MUNI/C/0032/2020
- Období řešení
- 2/2020 - 12/2020
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Masarykova univerzita
- Grantová agentura MU
- DO R. 2020 - Program rektora
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Lékařská fakulta
- Mgr. Katarína Orlovská
- MVDr. Halina Matějová
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Cílem práce je zhodnotit význam vývarů z pohledu obsahu mikronutrientů (minerálních látek) a zavedení získaných poznatků do praxe nutričního terapeuta. Laickou i odbornou veřejností jsou vývary vnímány jako zdroj minerálních látek, avšak tento názor není podporován dostatečnými vědeckými důkazy.
Různé druhy vývarů budou proto připraveny na základě doporučených receptur ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem v Praze. Analýza obsahu vybraných prvků (Ca, Zn, Cu, Fe, Mg, K, Na) proběhne na domovském Ústavu ochrany a podpory zdraví LF MU a bude posouzeno množství minerálních látek ve vývarech různých druhů a receptur.
Získané poznatky naleznou využití při tvorbě pokrmů a jídelníčků ve školním a nemocničním stravování a například i ve stravování v domovech sociálních služeb.