Prožijte nezapomenutelný Den s medicínou II.

Dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, trávicí žlázy, konečník. Části trávicí soustavy jistě vyjmenovat umíte. Zajímá vás ale, jak vznikají nemoci trávicího traktu? Jak strava ovlivňuje náš život? Chcete studovat na MED MUNI? Pokud je vaše odpověď třikrát ano, pak zavítejte na prezenční celodenní akci Den s medicínou. Vyzkoušejte edukační prostředky, které při výuce používají studenti MED MUNI, a načerpejte informace o oborech a pracovištích Nutriční terapie, Dentální hygienistika, Zubní lékařství, Anatomický ústav a Chirurgická klinika.

7. 3. 2022

Bez popisku

Přestože nejen jídlem živ je člověk, potrava je v pomyslném středu našeho života. Ovlivňuje naše zdraví, naši konstituci a vzhled. Je původcem akné, celulitidy a velkého množství civilizačních chorob. Má vliv na energii, kterou během dne máme. Zodpovídá za emoční rozpoložení, ovlivňuje i kvalitu spánku a má tak na svědomí naši celkovou pohodu. Tvoří také velkou část našeho života. Kdybychom spočítali čas, který za celý život strávíme jezením, dostali bychom se na čtyři roky. Přičemž pokud se podíváme blíže na to, kolik času nám zabere trávení potravy, libujeme-li si v tučném masu, můžeme i denně trávit jídlo až 8 hodin. Ze všech potravin, které sníme, nám nejvíce zuby rozhlodají sladkosti, sladké limonády, víno, káva a kyselé potraviny jako jsou citróny a okurky. Volme tedy to, co jíme, uvážlivě a dělejme informovaná rozhodnutí. To, co sníme, se totiž propisuje celým naším bytím. Více o stravě z perspektivy anatomie trávení, nutričních hodnot stravy a efektu stravování na naše tělo, výzev, které předkládá dentální medicíně a o chirurgickém řešení onemocnění traktu, se dozvíte již 19.3. na bohunickém Kampuse!

Line-up Den s medicínou II.

19.března 8–⁠15 hod

Bez popisku

1. Stanoviště - Nutriční terapie

Výživu má mezi zdravotníky na starosti nutriční terapeut. Víte, kdo to je a jak pracuje? Jak dokáže ze stravy, která člověku škodí, udělat lék? Během akce nahlédnete do ambulance. Zjistíte, jak se měří složení těla pomocí bioimpedance a k čemu je to dobré. Lékaři vás zasvětí do zdravotnické prohlídky, během které je pacient vyšetřován. Jaké údaje nutriční terapeuti vyhodnocují? A co vše může edukovaná znalost technologické přípravy potravin a potravinových vlastností při léčbě pacienta ovlivnit? Odbornice pracující v nemocnici vás pak zasvětí do práce nutričního terapeuta na oddělení. Sami si pak budete moci vyzkoušet upravit stravu pro nemocného pacienta nebo ochutnáte sipping. Že nevíte, co to je? O to více se k nám můžete těšit!

Bez popisku

2. Stanoviště - Dentální hygienistika a Zubní lékařství

Ještě než stravu spolknete je rozmělněna kousáním a třením mezi vašimi zuby. Pečujete o ně ale správně? Co přesně dělají vybrané potraviny se zuby a lze tomu předejít? Jak vzniká zubní kaz a jaký vliv má strava na formování zubního plaku? Je čištění zubů po každém jídle správné nebo příliš častým čištěním zuby poškozujete? To zjistíte na společném stanovišti oborů Dentální hygienistika a Zubní lékařství. Dozvíte se více o mechanickém čištění zubů a o výběru správného zubního kartáčku. Následně si vyzkoušíte barvení zubního plaku u studentů a budete trénovat nácvik správné techniky čištění na modelech.

Bez popisku

3. Stanoviště - Anatomický ústav

Co se po pozření potravin děje v lidském těle? Na stanovišti Anatomický ústav se společně s doktorkou Karolínou Bretovou, podíváte blíže na anatomii zažívacího traktu. Prozkoumáte umístění jednotlivých částí v lidském těle, a to včetně zobrazení na MRI a CT snímcích. Vyzkoušíte si určit jednotlivé části zažívacího traktu. Ve výuce využijete moderní virtuální pitevní stůl (Anatomage). Anatomage je unikátní interaktivní výukové zařízení, které dovoluje prozkoumat ve vysokém rozlišení 3D anatomické snímky čtyř reálných lidských těl a nabízí přes 1000 patologických výukových příkladů.

Bez popisku

4. Stanoviště - Chirurgická klinika

Stravujeme-li se špatně, mohou nás postihnout stravovací onemocnění. Mezi známější onemocnění způsobené špatnými stravovacími návyky patří diabetes II. typu, obezita nebo zhoubné nádory. Právě stravování je rizikovým faktorem, který má vliv na vznik nádorů po celém těle. Operací takových zhoubných nádorů se zabývá onkologická chirurgie. Na stanovišti, které si pro vás připravili lékaři z Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Brno, si za doprovodu komentovaného výkladu odborníků prohlédnete videozáznamy z operací nádorových onemocnění. V druhé části programu si poté sami vyzkoušíte jednoduché operační zákroky na simulátorech.

 TIME LINE

  • 8:00 Otevření vstupu pro studenty

    Kontrola registrace.

  • 8:30 Zahájení akce

    Aula u hlavního vchodu, 2. patro, červené dveře.

  • 8:45–9:00 přesun na 1. stanoviště

    9:00–9:50 Aktivity na 1. stanovišti

  • 9:50–⁠10:05 přesun na 2. stanoviště

    10:05–⁠10:55 Aktivity na 2. stanovišti

  • 10:55–⁠11:10 přesun na 3. stanoviště

    11:10–⁠12:00 Aktivity na 3. stanovišti

  • 12:00–⁠12:45 Obědová pauza

  • 12:45–⁠13:00 přesun na 4. stanoviště

    13:00–⁠13:50 Aktivity na 4. stanovišti

  • 13:50–⁠14:00 přesun na výchozí stanoviště

    14:00–⁠14:30 ZAKONČENÍ

    Aula u hlavního vchodu, 2. patro, červené dveře.

Pokud máte jakékoliv dotazy k akci, prosím kontaktujte nás na akademie@med.muni.cz.

Více o akci Den s medicínou

Fotografie v článku jsou pořízeny v prostorách SIMU. Simulační centrum Masarykovy univerzity je spolufinancováno z Evropských strukturálních a investičních fondů.

Bez popisku

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info