MYKOTOXINY

Chcete se dozvědět:

  • jakým způsobem můžete být ohroženi, když sníte plesnivé jablko nebo plesnivý kompot?
  • jaké další potraviny vás mohou ohrozit přírodními karcinogeny - mykotoxiny?
  • jak se chránit před nebezpečnými mikroskopickými houbami a jejich účinnými látkami?
  • jak vůbec ohrožují houbovité organismy naše zdraví?
  • jak se to stalo, že v průběhu 70. let vzniklo na naší fakultě jedno z nejvýznamnějších pracovišť v tehdejším Československu, zabývající se těmito a souvisejícími problémy?
houbičky

Na tyto a mnohé další otázky vám poskytne odpověď nová www stránka, kterou najdete na webu naší fakulty. Její adresa je:

http://www.med.muni.cz/prelek/MYKOTW/mtidx.htm.

houbičky

Stránku sestavil a udržuje Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc., který se mykotoxiny zabývá od 4. ročníku studia na naší fakultě dosud, tedy cca 25 let. K jejímu vytvoření využil podstatné části svého habilitačního spisu a dalších vědeckých i pedagogických publikací. Postupně bude rozšiřována o další aktuální texty a připravovaná "archivní" část by měla pamatovat i na studentské práce o mykotoxinech, které zde vznikly v průběhu posledních desetiletí.

Stránka obsahuje také linky na nejdůležitější tuzemské a zahraniční webové stránky, na nichž lze najít řadu dalších informací.

Pro naše současné mediky je tak trochu zahanbující, že zatímco v letech 1975 - 1990 vznikaly 1-2 kvalitní práce SVOČ ročně (je-li měřítkem kvality procento těch, které se umístily v tehdejším celostátním kole SVOČ, popř. byly v té či oné formě publikovány), zatímco po roce 1990 převzali tutu štafetu studenti jiných fakult MU (především přírodovědecké a pedagogické) a jiných vysokých škol, opět vesměs úspěšně (včetně dalších publikačních aktivit i úspěšné účasti v mezinárodních přehlídkách SVOČ). Čest naší fakulty na tomto poli zatím hájí pouze studenti bakalářského a magisterského studia.

 
[Návrat do obsahu]  [Návrat do Medik on-line]
© 2000 Design by Petr & Pavel